macro-2403357_1920.jpgTP Organics on üks neljakümnest Euroopa Tehnoloogia Platvormist, mida tunnustab Euroopa Komisjon. Peamine eesmärk on muuta maheviljeluse sektor põllumajanduses jätkusuutlikumaks. Organisatsioon koondab enda alla 5,8 miljont põllumeest, 2500 teadlast ja põllumajanduskonsulenti ning 5000 ettevõtet. Nüüd andis TP Organics välja trükise, milles kirjeldatakse lühidalt nelja mahepõllundusega tegelevat EIP töörühmasid. Kaks teemat, mida blogis kajastan on järgmised: „Alternatiivsed umbrohutõrje meetodid köögiviljade kasvatamisel“ ning „Parem küpsetamine vähema valgusisaldusega“.

Prantsusmaa projekt uurib uusi, efektiivseid ja keskkonnasõbralikke lahendusi umbrohtudega võitlemiseks mahespargli, -sibula, -porgandi ja -artišoki kasvatamisel. Soovitakse selgitada välja parim viis umbrohtude kontrolli all hoidmiseks, kas multšimise, solarisatsiooni, mehaanilise või bioloogilise tõrje abil. Uuritakse ka seda, kuidas vähendavad köögiviljade kasvutehnoologiad (kastime, väetamine jne) umbrohtude negatiivset mõju saagikusele. See annab võimaluse tavapõllumeestel kasutada vähem keemilisi tõrjevahendeid. Uuringutulemusi saab kasutada ka mujal maailmas, kuid palju oleneb klimaatilistest tingimustest.

Saksamaal läbi viidud projekt kannab nime „Parem küpsetamine vähema valgusisaldusega“. Eesmärgiks on aretada uued nisusordid, mis sobivad mahekasvatusse, samaaegselt taludes toitainetevaest ja ka kehvemat mulda. Siiski peavad väiksema valgusisaldusega nisusordid olema sobilikud küpsetamiseks. Selle käigus arendatakse välja otsene nisu kvaliteedimääramise meetod.  Lootus on, et selle projekti mõjul muutub Saksamaa liidumaal Alam-Saksis mahenisu tootmine tulusamaks nii kasvatajatele, veskitele kui ka kondiitritele.

Allikas: Innovating for organics: Organic agriculture in EIP-AGRI Operational Groups. (2017). /Ed. Bram Moeskops. Alternative weeding methods in vegetable production. http://tporganics.eu/wp-content/uploads/2017/09/TPO_RnI_EIP-AGRI_Brochure_201708.pdf (29.10.2017)