Statistika näitab, et 7 korda vähem majapidamisi kasvatab endale ise toitu kui seda tehti paarkümmend aastat tagasi. Toidu kasvatamine ei ole nii keeruline ja ajamahukas, kui valid kultuurid ja sordid, keda on keeruline vale hooldusega tappa. Aiandusega tegelema hakkamiseks pole kunagi hilja.

Statistikaameti andmetel kasvatas 2001. aastal 45 537 majapidamist 12 592 ha omale puu-ja köögivilju. Aastal 2016 olid vastavad numbrid hoopiski 5 806 majapidamist 792 hektaril. Mis 15 aasta jooksul juhtunud on? Nüüd ostetakse toitu mugavamatel viisidel, kuid hangitud toit ei ole kvaliteetne. Supermarketites pakutakse odavat importtoitu, mis on keemiast pungil. Eestis ei ole ma näinud ka seda, et hinnasili kõrval oleks täpselt kirjas, milliseid kemikaale konkreetse vilja pritsimiseks kasutatud on. Saksamaal on see nii peaaegu igas suuremas toidupoes.

  1. Vaata siit, kuidas taimi ette kasvatada: Algaja aednik: kevadine ettekasvatamine
  2. Vaata, kust hankida taimi.
  3. Vaata, kust hankida seemneid.
  4. Vali köögiviljad, mida on lihtne kasvatada: kartulid, oad, herned, redised, salat, rohelised sibulad, peedid, porgandid
  5. Vali ürdid, mida on lihtne kasvatada: piparmünt, basiilik, murulauk, pune, petersell, koriander, kress
  6. Vali marjakultuurid, mida on lihtne kasvatada: maasikad, füüsalid, sõstrad, pamplid, tikrid
  7. Vali lilled, mida on lihtne kasvatada: saialilled, rukkililled, päevalilled, kressid, lillherned, võõrasemad, kosmosed
  8. Vaata, kuidas aknalaual sibula-ja küüslaugu võrseid kasvatada: Kasvata aknalaual sibulat-ja küüslauku
  9. Vaata, kuidas kressi kasvatada: Kress- külma trotsiv salat
Jaga