Poleks arvanudki, et ĂŒks seen nii huvitava maitsega vĂ”ib olla, kuid vĂ”ta nĂ€pust kanalihamaitseline on ta tĂ”epoolest. Olen kollakasoranĆŸitest seenekobarikest parkides ja metsas arvatavasti 100 korda mööda kĂ€inud, kuid kunagi pole mĂ”ttesse tulnud uurida, kas ka puuseened sĂŒĂŒa kĂ”lbavad.

20180601_204131web.jpg

VÀÀveltorik(Laetiporus sulphureus) kasvab enamasti vanade haabade, tammede ja hĂ”beremmelgate tĂŒvedel, harva ka teistel puudel. Kindlasti ei tohiks vÀÀveltorikut korjata, kui ta kasvab mĂŒrgisel jugapuul. Suurim tĂ”enĂ€osus seent leida on kevadel ja suvel.

Seente mÀÀramiseks kasuta mĂ”nda pĂ”hjalikku raamatut(“PĂ”hjala seeneraamat”) vĂ”i uuri siit(http://seened.loodus.ee kuigi 100% sellele teabele loota ei saa ning kĂ”ige parem on seenejahile minna mĂ”ne kogenud korilasega.

_MG_9570web.jpg

Kanasupp ilma kanata

See lihtne supp valmib ca 30 minutiga.

Korja puu kĂŒljest mĂ”ni noorem vÀÀveltorik, sest vanemad muutuvad tekstuurilt liialt puiseks.

Vaja lÀheb:

600 g vÀÀveltorikut

Pool pakki kiirnuudleid

1,5 l vett

 

4 vÀikest vÔi 2 suurt kartulit (ca 100 g)

1 spl margariini vÔi Ôli + Ôli praadimiseks

4 loorberilehte

1 keskmist sibul

2 porgandit (ca 100g)

1/4 tl pipart

1,5 tl soola

maitserohelist (rohelist sibulat)

_MG_9594web.jpg

Kuidas valmistada?

  1. Lase vesi keema, lisa loorberilehed.

  2. Haki kartul, porgand ja sibul ning lisa veele.

  3. Lase 20 min haududa.

  4. Samal ajal koori kollane pehme kiht vÀÀveltoriku kĂŒbara alt Ă€ra ning viska minema ja haki seen kuubikuteks. Prae Ă”liga lĂ€bi.

  5. Lisa seenekuubikud, kiirnuudlid, margariin vÔi Ôli ning sool & pipar ja lase ca 10 min tasasel tulel haududa.

  6. Lase jahtuda ja serveeri hakitud rohelise sibulaga.

 

 

Jaga