Veekeefir on laktoosivaba, magushapu limonaadisarnane värskendav mullijook, mida valmistatakse on veekeefiri kristallide ehk teradega. Ei ole teada, kust see jook täpselt pärineb, kuid arvatavasti on seda mitmel pool maailmas ammustest aegadest tuntud. Seega pole ükski veekeefiri juuretis teisega täpselt sarnane. Meieni jõudis probiootiline jook kunagi arvatavasti Kaukaasia piirkonnast.

Teiste nimede all on veekeefir tuntud ka kui india mereriis, jaapani kristallid riisiseen, tibicos, kalifornia mesilased, suhkrukeefir, Tiibeti keefir, keefiriterad, Hiina lumelootos.

Veekeefir on alternatiiviks neile, kes ei saa või ei taha piimatooteid tarbida. Piimata keefiri juuretis koosneb kahte tüüpi mikroorganismidest – mitmetest kasulikest pärmi-ja bakteriliikidest, mis kasutavad oma elutegevuseks suhkruid. Selle protsessi käigus tekib ka väikses koguses süsihappegaasi ja alkoholi. Siinkohal ei tohiks veekeefiris sisalduvat pärmi segi ajada pagaripärmiga, mis tundlikule organismile vaevusi võib põhjustada. Vee, suhkru või kuivatatud puuviljade koosmõjul algava käärimisprotsessi käigus valmib maitsev limonaadisarnane jook, mis maitseb eriti hästi külmalt.

Kuidas veekeefir mõjub?

Hästi hoolitsetud veekeefiri bakterid ja pärm sünteesivad erinevaid vitamiine: C, D, B, K. Samuti sisaldab veekeefir mitmeid ensüüme, mis aitavad ainevahetust reguleerida ning soolestiku mikrofloorat tasakaalus hoida. Joogi mõjul peaksid vähenema seedimises toimuvad kahjulike mikroorgamismide mõjul tekkinud käärimisprotsessid. Seedimine ja korras immuunsussüsteem on hea tervise säilimise juures üks olulisemaid tegureid.

Veekeefiri teised võimalikud omadused:

  • põletikke vähendav
  • immunsussüsteemi turgutav
  • vererõhku tasakaalustav
  • aitab mineraalaineid ja vitamiine paremini omastada
  • reguleerib kuseeritust
  • vähendab magusaisu
  • energiataset tõstev
  • puhastab organismi jääkainetest

Veekeefiri valmistamine

1,5 L klaaspurki ja kaant

1 spl veekeefiri kristalle

1 L toasooja vett

5-6 spl magusainet (suhkur, agaavisiirup, vahtrasiirup, kookossuhkur jne)

Peente avadega sõela või kurnamisriiet

Soovi korral:

Peotäis mahedaid kuivatatud puuvilju(viigimarjad, datlid, rosinad).

Sidrunimahla või ingverit valminud joogi maitsestamiseks

NB!Kasutades suhkruasendajaid ja kookosvett keefiri valmistamiseks tuleks meeles pidada, et kristallide optimaalse tervise ja elujõulisuse seisukohalt on hea iga kolme kääritamiskorra järel turgutada neid taaskorra ainult päris suhkruga kääritada.

_MG_2419vaikweb.jpg

Veekeefiri kristallide hankimiseks tuleks küsida mõnest foorumist või Facebooki-grupist. Olenevalt tingimustest kahekordistub 5 mm suuruste kristallide kogus paari nädalaga ning siia võib olla juba endalgi põhjust neid kellelegi kinkida.

  1. Nagu teistegi kääritatud jookide ja toitude puhul on ka veekeefiri valmistamisprotsessi juures oluline puhtuse hoidmine. Purk ja kaas tuleks enne praeahjus 100 kraadi juures 15 minutit steriliseerida ning lasta sel enne veekeefiri valmistama asumist maha jahtuda.
  2. Kõigepealt aseta klaaspurki magusaine. Kui kasutad mõnda tahket magusainet nagu suhkur siis oleks see parem enne väheses vees lahustada. Kui soovid lisa juurde kuivatatud puuviljad.
  3. Kalla seejärel peale toasoe vesi või kookosmahl. Ideaalis oleks hea kasutada allika-või eelnevalt filteeritud vett, sest kraanivees sisalduvad ained võivad käärimisprotsessi pärssida.
  4. Nüüd aseta ettevaatlikult klaaspurki keefirikristallid. Pane peale kaas, kuid ära täiesti kinni keera, et käärimisprotsessi käigus tekkivad gaasid välja pääseksid.
  5. Jäta jook toasooja hämarasse kohta (20-24 °C) 24-48 tunniks valmima. Kindlasti mitte kauemaks, sest siis võivad kristallid alatoitumuse tõttu kahjustada saada. Joogi valmimisest annavad märku mullid ning samuti tõusevad lisatud kuivatatud puuviljad põhjast üles tõusma.
  6. Kui jook on valmis kurna see läbi riide või sõela ja eralda kuivatatud puuviljad ning kasuta eelnevalt toasooja veega loputatud kristalle järgmise koguse veekeefiri valmistamiseks. Tarbi jooki kohe koos lisatud sidrunimahlaga või säilita külmikus kuni kaks nädalat.
  7. Jooki võiks tarbida profülaktiliselt nädal aega juues klaas päeva jooksul lahjendades keefirit soovi korral veega. Suhkruhaigetel ning range kandidoosi vastast dieedi pidajatele ei ole joogi tarbimine soovitatav, kuna see võib käärimise lõpuks ikkagi teatud koguses suhkrut sisaldada.

Kookoskeefiri valmistamine:

1 spl veekeefiri kristalle

1 L kookosvett

Soovi korral:

peotäis mahedaid kuivatatud puuvilju(viigimarjad, datlid, rosinad)

Valmistamisprotsess on sama, mis veekeefiri puhul.

Vaata ka kuidas valmstada seenejooki kombutšat.

KUST HANKIDA?

Vaata ringi Facebookis või foorumites. Alati on keegi, kel veekeefiri üle on. Facebookis pakutakse mereriisi kristalle tihtipeale järgmistes gruppides: India mereriisTeeseen ehk kombucha  ja Eesti kombucha võrgustik

Jaga