Rohevetikas (Ulva intestinalis syn. Enteromorpha intestinalis ) kasvab peaaegu kõikides maailma meredes, kuid vähese soolsusega läänemeres ei sirgu põiekestega tallusjad võsud väga pikaks. Soolane vesi annab vetikatele kasvueelise ning ookeanis võib sirguda kuni 30 cm-ks kuid meie meie meres jäävad nad vaid 10-15 cm kõrgeks. Vetikas kasvab enamasti madalas vees.

IMG_7208web.jpg

Samasse perekonda kuuluvatest vetikatest valmistatakse jaapanis armastatud aonori´t, vetikapulbrit, mida kasutatakse erinevate soolaste roogade maitsestamiseks. Samuti kuulub sarnane vetikas kuulsa Walesi leivamäärde bara lawr´i sisse.

Lapsena mängisime veest kaldale toodud vetikatega ning nimetasime merineitsi juusteks. Sel ajal ei mõelnud me veel ilmselgelt erkroheliste vetikate söömisest.

_MG_5823guteeb.jpg

Üldiselt olen vetikaid toiduks jahedal ajal kogunud, kuigi vetikas kasvab aastaläbi, sest siis on vähem võimalust, et nad on sinivetikatega (tsüaanobakterid) reostunud. Ilmselgelt tuleks vetikaid söögiks korjata inimasustusest võimalikult kaugel ning Tallinna lahest ma neid kunagi näiteks ei korjaks. Vetikas peaks kasvama ka järvedes.

 

Sisaldus

Kuna ma ei leidnud mitte kuskilt infot rohevetika sisalduse kohta uurisin hoopis samasse perekonda kuuluva vetika, mida vist peaks ka Läänemeres leiduma, merisalati(Ulva lactuca), mis ilmselgelt on vaid ligilähedane, sest Läänemere mineraalide konsentratsioon on veidi teistsugune. Merisalat sisaldab B1, B2, B12, kaltsiumi ja magneesiumi ning omega 3 rasvapet.

_MG_7979_2.png

Kuidas koguda ja ette valmistada?

  1. Lõika kääride või noaga kivide küljest vetikatuuste ning pigista käte vahel üleliigsest veest puhtaks.
  1. Pese vetikad liivast jm. mageda veega puhtaks ning vääna välja.

Kuidas toiduks kasutada?

1 võimalus – vokkimine

Prae vetikaid kuumas õlis kuni nad muutuvad krõmpsuks. Kasuta valminud vetikaid seejärel riisitoitudes, suppides või salatites.

2 võimalus – kuivatamine

Laota rohevetikas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning kuivata praeahjus 1 tund 50 kraadi juures või spetsiaalses kuivatis. Saadud krõmpsust vetikast on võimalik purustada peen pulber ning seda siis toituvalmistamisel kasutada. Olen seda kasutanud smuutides, energiapallides ning sushi tegemiseks.

Jaga