Kombucha on laktoosivaba magushapu jook, mis valmib kasulikest mikroorganismidest koosneva „emaseene“ abil. Teeseene valmistamisprotsess on mõneti sarnane veekeefiri omale (VAATA SIIT).Populaarse joogi päritolu ei ole kindlalt teada, kuid arvatavasti pärineb ta Kirde-Aasiast Mandžuuria aladelt ning levis sealt kogu maailma. Iidses Hiinas kutsuti jooki erinevate arvatavate raviomaduste tõttu igavese tervise eliksiiriks. Teeseeneks kutsutakse jooki peamiselt setõttu, et pruunikas tarretist meenutav bakteritest ja pärmist koosnev kogum meenutab seene viljakeha.

NB! Teeseene jooki ei soovitata tarbida rasedatel, alla 5 aastastel lastel ning inimestel, kel on mõni mao happelisusega või vererõhuga- ja suhkruga seotud tervisehäire. Üldiselt tasub kõigil alati prooviks juua pool klaasikest teeseenejooki ning teha 24 tunni pärast järldus, kuidas see organismile mõjus.

Kust emaseent hankida?

Teeseene hankimiseks tuleks küsida mõnest foorumist või Facebooki grupist,  osta netipoest ning usu mind peagi tekib sul vajadus ise mitmkordistunud kombuchat edasi jagada.

Valmistamiseks on vaja:

1,5 L vett

120 ml suhkrut

2 tl teed(must, roheline, oolong….)

100 ml kombucha vedelikku + 1 emaseent

lehter, peente avadega sõela või kurnamisriiet

2-10 L klaaspurki + purgikaant

teekannu

_MG_9285.jpg

Kes soovib võimalikult vähese koffeiinisisaldusega teeseenejooki saada võib tee mõne suures osas mõne taimetõmmisega asendada, kasutades siiski veerandina teekogusest teepõõsa lehtedest valmistatud teed(Camelia sinensis), sest emaseen vajab optimaalseks kasvuks koffeiini.

Kuidas teeseene jooki valmistada?

  1. Keeda 1,5 L kuuma vett ning lisa sellele tee ja suhkur ning sega korralikult läbi. Väldi teeseene valmistamise juures metalli kasutamist, sest see võib hapnemisprotsessile pidurdavalt mõjuda. Kuna suhkur on toiduks bakteritele ja pärmseentele siis valmis jook seda peaagu enam ei sisaldagi. Seejärel lase segul 20 minutit tõmmata ning maha jahtuda, sest kuumus hävitaks teeseenes sisalduvad mikroorganismid.

  2. Nagu teistegi kääritatud jookide ja toitude puhul on ka teeseene valmistamisprotsessi juures oluline puhtuse hoidmine. Purk ja kaas tuleks enne praeahjus 100 kraadi juures 15 minutit steriliseerida ning lasta sel enne kombucha sisse valamist maha jahtuda.

  3. Vala jahtunud suhkruga segatud tee klaaspurki ning lisa ettevaatlikult valades teeseen koos vedelikuga.

  4. Pane purgile kaas peale, kuid ära tugevasti kinni keera, sest hapnemise käigus tekkivad gaasid peavad kuidagi välja pääsema. Aseta teeseene jook hämarasse paika 5-30 päevaks hapnema, kuid tuleks meeles pidada, et mida kauem teeseen fermenteerub, seda hapukamaks jook muutub.Kombucha armastab ühtlast temperatuuri vahemikus 24 – 30 °C. Järsk sooja ja külma vaheldumine mõjub joogi valmimisele pärssivalt ning äärmisel juhul võivad mikroorganismid selle tagajärjel täielikult hukkuda. Samuti tasub teeseen eemal hoida eredast päikesevalgusest.

  5. Jälgi hapneva joogi kulgu iga paari päeva tagant ning tee kindlaks, et teeseen riknema läinud ei ole. Sellest annab märku väga ebameeldiv hais ning rohekas hallitus seene pealmises osas._MG_9311.jpg

  6. Villi jook pudelisse ning säilita külmkapis 1-2 nädalat, kuid pea meeles, et selle aja jooksul võib mõningal määral siiski hapnemisprotsess toimuda ning oleks parem enne tarbimist jook veel korra läbi sõela lasta.

  7. Kuna valmis teeseene jook ei sisalda väga palju süsihappegaasi võid lasta sel pudelis toatemperatuuril 2-4 päeva järelhapneda, mille käigus tekkib rohkem mulle. Lahjenda kombuchat erinevate maitsenüanside rõhutamiseks või peitmiseks vee või mahlaga.

  8. Kui emaseen raskusest alla vajub kasvab ta peale uus mikroorgasnimide kiht. Juba paari millimeetrine teeseeneke on sobilik jagamiseks, sest eduka hapnemisprotsessi tunnuseks on pigem teeseene läbimõõt kui paksus. Kuna mikroorganismid on üsna tundlikud on soovitatav teeseent alati väikese koguse hapnenud vedeliku sees hoida.

  9. Vanemad kihid on tavaliselt värvuselt tumedamad ning kuna nad ei ole enam hapendamiseks piisavalt elujõulised on võimalik nad näiteks toidu- või looduskosmeetika valmistamisel ära kasutada.

Mida teha kui teeseeni jääb üle?

Kui oled teeseent juba kõigile sõpradele ja sugulastele jaganud võid proovida teeseent loominguliselt ära kasutada.

Kuna teeseenel on tarretise sarnane tekstuur sobib see maitsestatuna sushi vahele toore kala asendajana või smuuti lisandiks. Samuti kasutatakse purustatud vedelat teeseent efektiivse taimeväetisena, mis lisab mullale elujõulisust. Ahjus või kuivatis kuivatatud teeseen omandab vinnutatud lihale sarnase tekstuuri ning sobib snäkiks või salatilisandiks. Teeseene vedelik on probiootiliste omaduste tõttu on hinnatud kosmeetikas ning seda on hea kasutada veega lahjendatult näotoonikuna.

KUST HANKIDA?

Vaata ringi Facebookis või foorumites. Alati on keegi, kel seent üle on. Facebookis pakutakse kombucha emaseent tihtipeale järgmistes gruppides: Teeseen ehk kombucha ja Eesti kombucha võrgustik

Katseta ja anna teada, kuidas teeseene kasvatamine õnnestus!:)