Saffran_crocus_sativus_moist
Foto: Vikipeedia

Safran on maailma kalleim maitseaine. Vürtsina kasutatakse sugukonda kuuluva safrankrookuse (Crokus sativus) emakasuudmeid. Toitude maitsestamiseks kasutatakse teinekord ka kogu õit, kuid põhilise maitse saab siiski eespoolmainitud taimeosadest. Vast- puhkenud õied korjatakse pärast hommiku- kaste kuivamist. Nendest eraldatakse peened emakakaelad, mida kuivatakse 15 minutit erilises kuivatis 45-50 °C juures või pool tundi toatemperatuuril. 1 grammi vürtsi saamiseks on vaja 150 õit. Mida vähem on massis helekollaseid niidikesi (tolmukaid) seda parem on maitseaine.

 

 

 

Päritolu

Kirjalikes allikates mainitakse safranit juba 3500 aastat tagasi. Inimesed kultiveerisid krookussafrani tõenäoliselt metsikust eellasest ´Crocus cartwrightianus´est valides ebatavaliselt pikkade emakasuudmetega isendeid. Teada on, et safranit kasutati värvina juba 50 000 aastat tagasi Iraanis ning sumerid lisasid metsikut safrani ravijookidesse. Rikkad roomlased lõhnastasid eluruume ning lisasid õisi ka vannivette. Kreeklased valmistasid safranist kuninglikku värvi ning jumalad, jumalannad, kangelased ja nümfidki kandsid safranikarva vöid. Tänapäeval kasvatatakse krookussafranit peamiselt Hispaanias, Lõuna – Prantsusmaal, Itaalias, Türgis, Iraanis, Indias, Pakistanis, Hiinas, Aserbaidzaanis, Dagestaanis ja Krimmi lõunarannikul.

 

Koostis

Safran sisaldab lisaks eeterlikele õlidele, safranaali, foolhapet, vitamiine: A,B2, B3, C ning mitmeid mineraale nagu vask, kaalium, kaltsium, mangaan, raud, seleen, tsink ja magneesium. Tugeva värvi annab taimele pigment krotsiin, mille 100 000-kordselt lahjendatud vesilahus on veel kuldkollane.

 

Rahvameditisiinis

Araabia tunnustatumaid arste ja filosoofe Avicenna on kirjutanud:

Safran paneb naha särama, teeb mõistuse teravaks, stimuleerib südametegevust ja puhastab verd. Tuntud isu- ning suguvõimekust tõstva mõju poolest.” ravides näolaike.

Safran sisaldab taimõli nimega ´Kumkumaadi tail´, mis ajurveeda õpetuse kohaselt aitab värskendab nahka ning aitab näonahalaike pleegitada. Nimetatud eeterlik õli on üks nägu  heledamaks toonivate kreemide põhikomponentidest. Vürtis on kasutatud ka külmetuste, köha, insomnia, rõugete, paistetuste vastu ning  valuvaigistina. Safran stimuleerib seedeprotsessi, kuid närvisüsteemile võib vürtsi tarbimine mõjuda aga nii toonust tõstvalt kui ka ergastavalt.  Hiina meditsiinis on  taime tarvitatud krampide, astma ja sinikate leevendamiseks. Safran peaks ka alandama vererõhku, vedeldama verd, harmoniseerima südametegevust ja hingamist.

 

Köögis

Safranil on tugev, veidi joobnutav lõhn ning kibevürtsikas maitse. Nüüdisajal kasutatakse maitseainena, mõnikord ka toiduvärvina või juustu, likööride ning mõnede karastusjookide toonimiseks. Juuakse ka tavalist teed, lisades veidi safranit tee sisse(retsept allpool). Lääne – Euroopas ja USA-s maitsestatakse safraniga peamiselt pagaritooteid (kuulsad Norra jõulusaiad), puuviljakreeme, kastmeid ja likööre (jõulunaps), mõnes Euroopa riigis ka soolastele toitudele ning safraniga valmistatakse ka magusat riisipudingut. Idamaades on safran hinnatud maitseaine, mida lisatakse näiteks riisile ja köögiviljale. Safran sobib hästi kokku ka apelsiniga. Teiste vürtsidega sobib safran halvasti, kuna kaotab muidu oma intensiivse maitse.  Safranit, kui väga tugevamaitselist vürtsi tuleb toidule lisada väga vähe. Safran võib suures koguses olla mürgine (>10 g).  Lisatakse teda tavaliselt toitudele lahusena.

NB! Ei sobi rasedatele

 

Masaaž

Leevendab valu, eriti igemeid masseerides. Kasutatakse pulbrikujul, lahjendatuna meega või segatud glütseriiniga. Marokos teatakse, et safran on väikelaste hammastetulekuvalu vaigistava antiseptilise kreemi koostisosa. Meesafrani seguga määritakse kokku kuldsõrmus, millega masseeritakse lapse igemeid. Samal retseptil põhineb ka Prantusmaal tuntud Delabarre siirup. Safraniga tee või piima jõid naised menstruatsioonivalude leevendamiseks.

 

Säilitamine

Safran säilib õhukindlas pakendis päikese eest kaitstud kohas edukalt 2-3 aastat.

 

Safrani kasvatamine

Kui on huvi kasvatada safrankrookust, siis tasub meeles pidada, et safrankrookus paljuneb ainult vegetatiivselt kügmugulsibulate abil, seemet ta ei moodusta.

Sõltuvalt sordist võib safranit kasvatada nii avamaal, kui kasvuhoones. Enamus sorte on liiga külmaõrnad meie kliimas avamaal kasvatamiseks. Nad võivad küll avamaal kasvada, kuid ei õitse.  Kui tegu on siiski sellise liigiga, mida meie kliimas saab ka väljas kasvatada, siis tuleb sibulad istutada mulda juba varakevadel 6-7 cm sügavusele ja 10-12 cm vahega.

Safrankrookused vajavad kerget liiva­segust mulda. Raske lõimisega mullas ja pinnavee kogunemise korral mugulad hävivad. Talvel vajavad nad kerget lehekatet. Safrankrookus õitseb sügisel – septembris ja oktoobris. Emakasuudmed korjatakse käsitsi päikesetõusul ning kuivatatakse.

Krookus kasvab hästi ka potis, seega võib kevadel potti istutatud krookust hoida suvel avamaal ning ilmade külmenedes tuua tuppa. Ilusad õied rõõmustavad sügisel aknalaual silma ning saab jälgida, et õigeaegselt saak koristatud saaks.

 

Kasutamine

Leota safranit väheses kuumas (vaata, et iga safraniniit oleks veega kaetud) vedelikus vähemalt 2 tundi(kuid mitte rohkem kui 12 tundi!). Ära purusta ühtki niiti. Lisatakse toidule 4-5 minutit enne valmimist. Pagaritoodetele taigna segamise ajal 0,1 g 1-1,5 kg taina kohta. Samamoodi valmista ka teed.

 

Retseptid

Lihtne riisiroog safraniga

 

Koostisosad

1 1/2 spl oliiviõli

1/4 kruusi tükeldatud sibulat

1/2 tl tükeldatud küüslauku

1 kruusi valget riisi

1 /2 tl safranit (enne 15 min- 2 tundi väheses vees tõmmanud )

1  1/2 kruusi vett

 

Valmistamine

1.Kuumuta kaanega pannil oliiviõli.

2 .Lisa sibul ja küüslauk ja prae nad kergelt läbi.

3.Lisa riis ja prae 3 minutit aega-ajalt segades.

4.Lisa vesi ja safran.

5. Kata kaanega and ja alanda temperatuuri.

6. Keeda 15-18 minutit või kuni vedelik on kadunud.

7 . Enne serveerimist sega kergelt kahvliga

 

Safranitee

Pane 1/6 tl (soovitatavalt enne väheses  vees 15 min. – 2 tundi tõmmanud) safraniniidikesed teekannu, lisa 2 kruusitäit kuuma vett ning lase segul  veel 3-5 minutit tõmmata. Soovi korral  lisa veidi meelepärast magusainet.

 

 

http://toidutare.ee/
raamat: VÜRTSILEKSIKON Vikipeedia
http://www.safrandugatinais.fr/en/vertus.htm http://czandylau.hubpages.com/hub/medicinalsaffron
http://hubpages.com/hub/Uses-for-Saffron-Spice http://www.food.com/recipe/quick-and-easy-saffron-rice-17270
http://maaleht.delfi.ee/news/tarbija/tarbijauudised/safrankrookus-ja-kollane-sai.d?id=23968757
http://www.ebay.com/gds/How-to-make-a-great-Saffron-Tea-/10000000020218277/g.html
http://www.rhsprints.co.uk/image/748375/crocus-sativus http://www.stylecraze.com/articles/the-golden-secret-homemade-face-packs-with-saffron/
http://www.rodoaed.ee/safrankrookus-hinnalise-maitsetaime-kasvatamine-ja-kasutamine/