Päevaliiliad(Hemerocallis) on Eestimaal olnud armastatud pika õitseajaga taluaialilled. Kuigi nende algne kasvuala oli Ida-Aasias on nad levinud peaaegu kõikjal parasvöötmes ning muutunud mitmel pool isegi mõneti invasiivseks. Idamaades on liilat peetud emaduse sümboliks ning samuti on usutud vihjates ta lühikesele õitseajale, et lill suudab inimest kurbust ja valu unustama panna.

Üürike, kuid kestev õiteilu
Nagu nimigi vihjab, puhkeb päevaliila õis hommikul ning närbub õhtul kestes vaid ühe päeva. Siiski on tegemist tänuväärselt pikalt silmailu pakkuva taimega, sest õied avanevad järk-järgult. Looduslikult kasvavad päevaliilad on tavaliselt kollased, oranžid või punased, kuid aretatud on kõikvõimalikes värvitoonides hübriidsorte. Toiduks on siiski kõige etem tarbida vanemaid sorte, sest nad on maitsekamad. Samuti on toiduks korjamisel oluline, et taim oleks kasvatatud mahemeetoditel ja pärineks puhtast keskkonnast.

Kuidas ja millist osa toiduks kasutada?
Kogu taim on söödav, kuid kõige enam kasutatakse toiduvalmistamiseks õisi ja veel avanemate õienuppe. Hiina köögis on päevaliiliad aastatuhandeid tarvitatud ning päevaliilia õienupud on ka budistlikust köögist pärit roa „Buddha rõõm“ (hiina k. luóhàn zhāi) üheks põhikoostisosaks. Päevaliilate õitest valmistatakse ka lihaspingeid leevendavat teed.

Liiliad vs Päevaliiliad
Vasakul on liilia(Lilieae) MÜRGINE ning paremal päevaliilia(Hemerocallis) SÖÖDAV

Ilmselgelt ei tahaks vist keegi aiast tervet taime ühe eine pärast välja kaevata. 🙂 Veel avanemata piklike õisi saab praadida või aurutada ning mahedalt magusad õied sobivad hästi suppidesse, salatitesse, tatra-või riisiroogade juurde. Värvilised õied lisavad omapärast mekki ja kaunistavad küpsetisi või muid maiustusi. Säilitada on neid parim sügavkülmutades, hapendades või kuivatades, kuigi viimase meetodi puhul kaotavad nad värvierksuse.

Päevaliilate õienuppude söömine
Vegan tempura stiilis praetud õienupud ja täidetud päevaliiliad on kerge suvine eine, mida on hea süüa nii soojalt kui ka jahtunult.

Tempura tainas

Vaja läheb:

150 g jahu (kasutasin speltanisujahu, kuid riisi, tatra jms. gluteenivabade jahude puhul tuleks lisada rohkem tärklist)
2 spl tärklist
75 ml vett
õli ja sojakastet praadimiseks
majapidamispaberit
maitseaineid: pipart, soola, kurkuma, küüslaugupulbrit

Kuidas? Sega kuivad koostisained ning seejärel lisa vesi ning sega kergelt läbi. Segu võib veidi tükiliseks jäädagi. Kasta päevaliilia õienupud sinna sisse ning prae õlis ja sojakastmes krõbedaks. Seejärel jäta praetud õienupud paberile mõneks minutiks, et üleliigne õli ära imenduks.

Koriandri & riisiga täidetud päevaliilad

Vaja läheb:

Keedetud/aurutatud pikateralist riisi
toorest porgandit ja paprikat
värske koriandri lehti

Kuidas? Sega keedetud/aurutatud riisiga kokku riivitud toores porgand ja paprika ning tükeldatud värske koriandri lehed. Lase 5 minutit seista. Seejärel eralda päevaliiliatelt tolmukad, sest need võivad kõrvalmaitset anda ning kasuta neid näiteks kaunistamiseks. Täida päevaliilad pool-jahtunud riisiga ning vajuta tihkelt sisse. Serveeri sidruni-tahini kastme ja tempura stiilis õienuppudega.

 

Sidruni-tahini kaste

Vaja läheb:
4 spl tahinit
2 spl vett
pool tl sidrunimahla

Kuidas? Sega tahini ja vesi omavahel ning lisa viimasena sindrunimahl. Mõned tahinid ei ole väga vedelad ning neile tuleb võib olla rohkem vett lisada.