Röstitud juured on üks meeldivamaid viise võilille kasutamiseks. Samuti võib hea tunde tekitada teadmine, et välja juuritud ning peeneks hakitud võililled ei tule mitte kunagi muru sisse tagasi. Mul endal ei ole võilillede vastu midagi, kuid kes muru sees ühtki teist taime ei salli, see kindlasti naudib nendest lahti saamist.

Muideks võilill on kasulik nii meie kui ka aia tervisele üldiselt. Kuna kollased õied on ühed kevade esimesi siis pakuvad nad kimalastele, liblikatele ning teistele putukatele esimest söögipoolist. Lisaks sellele toovad sügaval asuvad juured pinnakihtidesse mineraalaineid, mida seal lühemate juurtega taimed tarbida saavad.

Seda jooki on võimatu nässu keerata. Isegi siis kui unustad panni veidi kauemaks ajaks pliidile ei juhtu midagi. Veidi kõrbenud mekk ongi hea, kuid ära üllatu kui suitsuandur selle tagajärjel endast märku annab.

Vaja läheb: Nuga, panni, taldrikut, kohvipurustajat või blendrit,

  1. Juuri 10-20 taime varakevadel enne õitsemist või sügisel pärast õitsemist välja, sest siis on nad maitselt vähem kibedad. Juured on pikad ja murduvad kergesti ning seega püüa juurimisel hoolas olla, sest igast väiksest juuretükist võib hakata uus taim kasvama. Vali kogumiseks kuiv ja päikseline päev, sest siis on üles kaevamine lihtsam.

2. Lase juurtel 8-12 tundi külmas vees liguneda, sest siis on neilt lihtsam paakunud mulda maha pesta.

3. Puhasta juured harja ja leige voolava veega. Lõika lehed juurte küljest ära.

4. Aseta juured taldrikule ööseks kuivama. Seejärel haki juured terava noaga nii peeneks kui saad või purusta nad köögikombainis.

5. Seejärel aseta tükeldatud juured madalal kuumusel ilma õlita pannile. Kõige parem oleks kasutada vokkpanni, kuid ka tavalisel pannil saab seda teha.

6. Rösti juured pidevalt segades tumepruuniks või kuni tunned, et juuretükid on täiesti kuivad.

7. Jahvata kuivad röstitud juured kohvipurustajas peeneks ning säilita õhukindlas anumas.

8. Naudi jooki!

Kuidas võilillekohvi valmistada?

Kalla 1 kuhjaga teelusikatäis jahvatataud võilillekohvi kannu ning lase keema minna. Lase joogil enne kui tükid välja sõelud paar minutit tõmmata või kui soovid kangemat teed juua lase sel kauem seista. Tegemist on siiski pigem lahja kohviga ning isegi siis kui lased sel kaua tõmmata ei muutu ta ülikibedaks.