Iidsed teraviljasordid spelta, üheteranisu(einkorn) ja emmer sisaldavad rohkem kasulikke aineid ning on modernsetest “ülearetatud” tervailjasortidest kergemini seeditavad. Hariliku nisu sordid on aretatud suuresaagiliseks ja nõuavad palju väetist.
See on viinud viljakultuuride geneetilise mitmekesisuse vähenemiseni, mis muudab nad  vastuvõtlikumaks taimehaigustele. Ürgteraviljad aga suudavad  kasvada ka vähemviljamatel maadel ning vajavad vähem väetisi.

Üheteranisu põld
Üheteranisu põld

Speltaleiba hakkasin tegema seetõttu, et Lääne-Euroopa poeleiva maitse meenutab pigem saepuru kui toiduainet. Ja neile on peaaegu alati suhkrut lisatud. Päris juuretisega leib on pigem mõne pagariäri fäänsi moekaup. See toitev speltaleib läks isegi tumedat leiba pelgavatele korterikaaslastele hästi peale ning leivaküpsetamisest sai iganädalane rituaal.

VAJA ON:

250 ml leiget vett

2 spl linaseemneid

3 spl päevalilleseemneid

1 tl soola

1 tl kurkuma

1 tl paprikapulbrit

1 spl kuiva juuretist

2 tl soodat

150 g täisteraspeltajahu

seemnelibweb.jpgKUIDAS TEHA:

Sega kuivad ained ning lisa

seejärel aeglaselt leige vesi.

Jäta kauss tainaga vähemalt

12 tunniks rätiku alla sooja kohta

seisma, et juuretis ellu ärkaks.

Küpseta  160-170 °C juures ~40 minutit.

Katsu tikuga, kas leib on ka seest valmis.