Poleks arvanudki, et üks seen nii huvitava maitsega võib olla, kuid võta näpust kanalihamaitseline on ta tõepoolest. Olen kollakasoranžitest seenekobarikest parkides ja metsas arvatavasti 100 korda mööda käinud, kuid kunagi pole mõttesse tulnud uurida, kas ka puuseened süüa kõlbavad.

20180601_204131web.jpg

Vääveltorik(Laetiporus sulphureus) kasvab enamasti vanade haabade, tammede ja hõberemmelgate tüvedel, harva ka teistel puudel. Kindlasti ei tohiks vääveltorikut korjata, kui ta kasvab mürgisel jugapuul. Suurim tõenäosus seent leida on kevadel ja suvel.

Seente määramiseks kasuta mõnda põhjalikku raamatut(“Põhjala seeneraamat”) või uuri siit(http://seened.loodus.ee kuigi 100% sellele teabele loota ei saa ning kõige parem on seenejahile minna mõne kogenud korilasega.

_MG_9570web.jpg

Kanasupp ilma kanata

See lihtne supp valmib ca 30 minutiga.

Korja puu küljest mõni noorem vääveltorik, sest vanemad muutuvad tekstuurilt liialt puiseks.

Vaja läheb:

600 g vääveltorikut

Pool pakki kiirnuudleid

1,5 l vett

 

4 väikest või 2 suurt kartulit (ca 100 g)

1 spl margariini või õli + õli praadimiseks

4 loorberilehte

1 keskmist sibul

2 porgandit (ca 100g)

1/4 tl pipart

1,5 tl soola

maitserohelist (rohelist sibulat)

_MG_9594web.jpg

Kuidas valmistada?

  1. Lase vesi keema, lisa loorberilehed.

  2. Haki kartul, porgand ja sibul ning lisa veele.

  3. Lase 20 min haududa.

  4. Samal ajal koori kollane pehme kiht vääveltoriku kübara alt ära ning viska minema ja haki seen kuubikuteks. Prae õliga läbi.

  5. Lisa seenekuubikud, kiirnuudlid, margariin või õli ning sool & pipar ja lase ca 10 min tasasel tulel haududa.

  6. Lase jahtuda ja serveeri hakitud rohelise sibulaga.