Vali seemnete korjamise eesmärgiga paar taime, kelle kasvatamisega sa juba üsna hästi kursis oled. Tundes konkreetse kultuuri eripärasid on vähem võimalusi ebaõnnestumisteks. Meeles peab pidama, et hübriidsortide(F1) seemnetest ei ole võimalik kasvatada taime, kellelt hiljem sordiehtsaid vilju saaks. Võimalusel kasuta saagikindlaid maheseemneid.

Hoia end saagikoristamisel tagasi, sest kõige suuremad ja jõulisema kasvuga või muude soodsate omadustega taimed tuleks jätta kasvama, et neilt kvaliteetset seemet saada.

Enamus toidukultuure on võõrtolmlejad ning neid tolmeldavad peamiselt putukad. Isetolmlejad on vaid vähesed. Seega on võimalik ainult samast perekonnast ühte sorti teineteise läheduses kasvatada, et vähendada risttolmlemise võimalust. Selleks, et saada sordiehtsaid seemnekultuure ajastatakse taimed õitsema erineval ajal või kasvatatakse neid üksteisest eraldi. Kõrvitsalisi saab paljundada edukalt siis, kui parasjagu ühtki teist taime Cucurbita perekonnast läheduses ei õitse.

Porgandid pärinevad arvatavasti praeguse Afganistaani aladelt. Maailmas on teada on üle 140 erineva porgandisordi. Tuntud oranž porgand on arvatavasti lihtsalt lilla ning punase ja valge porgandi ristand.

Mõned kultuurtaimed võivad ka oma metsikute sugulastega ristuda. Näiteks kultuurporgandid metsiku porgandiga (Dacus carota). Ristudes kasvatab järgmine põlvkond endale samasugused õblukesed juured nagu metsporgandil.

Oluline on märgata õiget aega, mil seemned varumiseks valmis on. Sarikaliste hulka kuuluvate taimede nagu tilli, korianderi ja peterselli seemned on valmis, kui nad on pruuniks tõmbunud. Liblikõieliste nagu oad, herned, läätsedel peavad kaunad täielikult kuivanud olema ja seemned sees krabisemas.

Tomatite, paprika ning teiste sarnaste viljade puhul on õige hetk tavaliselt siis, kui viljad on täielikult värvunud ning söömiseks juba veidi üleküpsenud.

Kuivad ning puhastatud seemned säilitatakse tumedates õhukindlates anumates, mil on peal silt korjeaja, sordi nime, omaduste kirjeldustega jne.

Kui tahad seemneid lähedalt tundma õppida vaata siia(Köögiviljade-ja maitsetaimede kollektsioon). 

Vaata postitust põlissortidest siit.