Kevadel on paras aeg vaadata üle oma seemnevarud ning planeerida, mida algaval hooajal ettekasvatada ning maha panna. Kui oled eelmistel aastatel ise seemneid kogunud tasuks enne mullaga mässamist ära teha kodune idanemistest, et teada saada, kas neist aastatega kogutud seemnetest on üldse lootust elujõulisi taimi saada. Mõnede seemnete idandamine ongi veidi aega ja vaevanõudvam ning all olevas tabelis on välja toodud erinevate kultuuride keskmised idanemisprotsendid.

Lae prinditav tabel alla siit. 

Koduse idanemistesti tegemiseks läheb vaja

majapidamispaberit

10 või 20 seemet

vett

veekindlat markerit

kilekotti

spreipudelit veega

  1. Niisuta majapidamispaber.
  2. Pane sinna peale paari cm vahedega väikesed seemned. Kata seemnetega ainult pool paberist. Suuri seemneid(oad, herned) peab enne paar tundi leotama, sest siis toimub idanemine kiiremini.
  3. Voldi majapidamispaber kokku ning aseta kilekotti ja kirjuta peale, mida idandad ning millal idandamist alustasid.
  4. Aseta kilekott seemnetega sooja kohta. Jälgi idanemisprotsessi iga päev. Vajadusel niisuta paberit, kuid mitte liiga palju, et ei tekiks hallitust. Herned ja spinat vajavad idanemiseks 18-23 °C. Paprikad ja tomatid idanevad temperatuuril soojemas kohas, kus on 20-25 °C.
  5. Ole kannatlik! Mõned seemned nagu petersell, seller ja pastinaak võivad idaneda üle 10 päeva.
  6. Lõpuks arvuta välja idanemisprotsent. Kui 20 seemne puhul läksid idanema ainult 5 on idanemisprotsendiks 25 %.

NB! Väikesed seemned vajavad idanemiseks valgust, seega ära rulli neid majapidamispaberi sisse vaid jäta nähtavale ning sprei neile vajadusel niiskust juurde.